Hoe mijn sociale netwerk aanzienlijk werd uitgebreid

sociaal netwerk uitbreiden

“Een sterk sociaal netwerk is vandaag de dag van levensbelang. Dankzij deze methode kan ik sneller en effectief mijn doelen bereiken”

Beste heren, mijn naam is Jules, en ik kom uit Utrecht. De laatste paar jaar heeft mijn sociale en professionele netwerk een totaal andere wending gekregen!

Dit heeft zo’n enorme impact op mijn leven, en vooral op mijn werk. Zo een impact dat ik het de moeite waard vond dit met jullie te delen. Want ik weet zeker dat ik niet de enige ben die moeite had. In het begin is het moeilijk de juiste richting te vinden als het om networking gaat.

Daar zit je dan, op je werk of op je studie, en je collega’s lijken allemaal veel moois te bereiken dankzij hun sterke netwerk.

“Wat moet ik in Godsnaam doen om ook die grote stappen te zetten richting mijn doelen?”

Dit was de vraag die ik mezelf meerdere keren heb gesteld, totdat..

Een introverte en niet-sociale kerel

Zo was ik op de meeste recepties en bijeenkomsten. Ik roerde maar wat ongemakkelijk lang in mijn koffie, nam een slok van een al leeg glas water, en verliet meestal de ruimte zonder ook maar iets te hebben ingebracht.

En dat terwijl de meeste collega’s elkaar hartelijk de hand schudden, visitekaartjes uitwisselden en zelfs afspraken leken in te plannen.

Hoe deden die lui dat toch? Het leek wel alsof ze elkaar al kenden!

En zo was het ook. Er blijkt achter de schermen een heel sociaal netwerk te bestaan voor studenten en werkenden. Daar kunnen ze al allerlei informatie uit kunnen wisselen, voordat ze elkaar überhaupt ooit hebben gezien. En toen viel het kwartje. Natuurlijk wordt het dan een stuk gemakkelijker om elkaar bij een bespreking te ontmoeten. Je hebt elkaar immers al gesproken of gezien op dat bijzondere netwerk!

Ik voelde me een ontzettend buitenbeentje hierdoor, maar op de achtergrond kreeg ik ook een ontzettende hoop en positieve instelling, omdat ik had ontdekt hoe de vork in de steel zat!

Mijn collega van het donderdag-middag college had ik tijdens de lunchpauze hierover gesproken, we kenden elkaar namelijk al van de middelbare school, dus er was al een soort van vertrouwen. Toen ik hem vertelde wat er al die tijd in m’n gedachte speelde, glimlachte hij. Nadat hij zijn mond nonchalant afveegde met een servet, leunde zei hij: “kom Jules, we gaan even een ommetje lopen samen”.

Het digitale tijdperk

In het tijdperk van de smartphones en tablets is het gelukkig mogelijk om overal dingetjes te laten zien aan vrienden en collega’s, en zo gebeurde dat ook die middag. Op een bankje liet hij het hele netwerk zien. Hij had wel 348 connecties, zelfs uit het buitenland! “en je accountje heb je zo aangemaakt! kijk, ik zal je er in een paar minuten doorheen helpen”.

En ja hoor, met profielfoto en mini-CV plus introductie stond was ik de troste eigenaar van een echt officieel account, en klaar om mijn professionele leven een volledig nieuwe richting te geven! “Die stage had ik al in m’n broekzak zitten”, zo voelde ik me!

Gelijk interesse!

En zo begin de week daarop op een volledig andere manier. Ik had de vrijdagmiddag en in het weekend flink zitten netwerken, en zelfs al een paar berichtjes uitgewisseld. Iemand bleek interesse te hebben in een persoonlijke kennismaking, ene Herman uit Nieuwegein. Hij zou als gastspreker aanwezig zijn bij de wekelijkse bijeenkomst, en we hadden onze afspraak al snel ingepland.

En dat ellenlange roeren in het kopje koffie en het lege glas water? Daar kwam ik helemaal niet aan toe, want ik was immers ook druk in gesprek, net als al mijn collega’s. Herman stelde zelfs voor dat ik later die week langs zou komen op kantoor, en voordat ik het wist was mijn stage geregeld. Inmiddels loop ik er al zes weken stage, en ik ben het hele platform ontzettend dankbaar!

Klik hier om jouw eerste stap te zetten naar het uitbreiden van jouw sociale netwerk!

Lees ook hoe je met meer zelfvertrouwen aan de slag kan gaan met het uitbreiden van jouw sociale netwerk. Meer informatie hierover kan jij vinden op deze pagina: 7 Adviezen Voor Meer Zelfvertrouwen.