Tip #6 Vergelijk jezelf met jezelf

Vergelijk jezelf met jezelf

Iedereen is uniek in zijn soort, ook jij! Van alle soorten mensen die er op deze aarde rondlopen ben jij een geheel uniek exemplaar. Niemand is zoals jij en niemand zal ooit zoals jij worden. Dat is toch fantastisch: jij hebt dus helemaal over jezelf als mens te zeggen met betrekking tot jouw eigen leven. Dit is wat je goed moet beseffen als je deze tip goed tot je wil nemen.

Wat weten anderen nu van jou? Uiteindelijk ben jij diegene die jezelf het beste kent. Er is maar één iemand die alle kenmerken van jezelf zo goed kent en zo goed voor ogen heeft als jezelf.

Kijk naar jezelf niet naar anderen

Vergelijk jezelf niet met anderen maar alleen met jezelf. Alleen jij weet alles van jezelf en weet dus ook de achtergrond, ontwikkeling en levensgeschiedenis die jou hebben gemaakt tot wie jij nu bent. Daarom moet je stoppen met jezelf met anderen te vergelijken. Het is zinloos want het levert nauwelijks iets op en kost veel energie. Vaak is het zo dat je jezelf alleen met anderen op de negatieve punten vergelijkt. Daarbij kijk je vaak niet naar de positieve kwaliteiten en wat je er allemaal van kan leren. Daarom is de tip van vandaag “Vergelijk jezelf met jezelf” omdat alleen jij dat op een weloverwogen manier kan.

In een eerdere tip heb je gelezen hoe belangrijk evaluatie is in de ontwikkeling van jouw zelfvertrouwen. Naast feedback van anderen is jouw eigen feedback net zo belangrijk en eigenlijk belangrijker. Weet je nog, alleen jij kent jezelf het beste!

Leer van anderen via jezelf

Dat je jezelf niet met anderen moet vergelijken betekent niet dat jij van anderen niets kan leren. Natuurlijk niet! Kijk rustig naar anderen om je heen om te zien welke kwaliteiten of eigenschappen jij zou willen aanleren. Stel een duidelijk doel en onderneem actie om daar te komen waar jij wil! Vergelijk jezelf niet met de persoon waar jij wat van wil leren maar met jezelf zodat je kan zien of jij in die eigenschap of kwaliteit aan het groeien bent.

Vergroot je zelfvertrouwen en eigenwaarde door met respect en trots je eigen kwaliteiten te evalueren. Kijk naar de positieve kanten van anderen zonder daarbij gelijk naar jezelf te kijken in negatieve zin. Zo krijg je respect voor jezelf en het bijzondere mens dat jij bent!