Tip #3 Evaluatie is key

Evaluatie Is Key

Om te zien of je op de goede weg bent is het belangrijk om te evalueren. Het is belangrijk om bij jezelf te raden te gaan over je ontwikkeling. Maar het is net zo belangrijk om feedback te vragen van mensen om je heen. Denk aan vrienden, familie en collega’s die je elke dag ziet en waar je dus veel mee omgaat. Zij maken jou dagelijks mee en kunnen jou goed vertellen of jij op de juiste weg bent. De meeste mensen zijn bescheiden en dat helpt niet om jou zelfverzekerdheid te vergroten. Daarom is deze belangrijke tip om bij vrienden, familie en collega’s om feedback te vragen.

Elk beetje feedback kan jij gebruiken en daar later op terugkomen en vragen of iemand progressie ziet. Elke feedback is een stap naar voren in je leven en geeft je de kans om aan jezelf te werken. In het begin zal het niet altijd even makkelijk zijn en zal je misschien de neiging hebben om de feedback langs je te laten liggen. Dit komt meestal door angst voor het onbekende of om dingen te horen die je bevestigen in wat jij al dacht.

Feedback vragen zorgt voor groei

Uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk het kan zijn om mensen in je directe omgeving om feedback en advies te vragen over zo een moeilijk onderwerp. Net als de meeste mensen voelde ik angst om mensen in mijn omgeving om advies te vragen. Uiteindelijk heb ik het toch gedaan en was dit voor mij juist de eerste stap in mijn groei naar meer zelfvertrouwen. Begin met feedback vragen bij iemand waar jij jou goed bij voelt. Door eerst te beginnen bij iemand in jouw vertrouwde omgeving zal het ook veel makkelijker zijn om op werk te doen bijvoorbeeld.

Door naar feedback te vragen zal je snel merken dat jij meer positieve dan negatieve feedback zal krijgen. Zo kan je zien waar jouw krachten liggen en kijken waar jij jouw negatieve kanten kan verbeteren. Meestal zijn die negatieve zaken juist de punten waar jij in kan groeien en jouw zelfverzekerdheid een boost kan krijgen. Het zal niet zo zijn dat je nooit geraakt zal worden door negatieve feedback. Zie dit niet als een tegenslag maar juist de oplossing om te werken aan iets positiefs!

Begin bij het begin

Zoals je hebt kunnen lezen was de eerste stap voor mij ook niet gemakkelijk en voelde ik ook angst om mensen in mijn omgeving om feedback te vragen. Vooral als je al onzeker bent is de eerste stap moeilijk maar je moet ergens beginnen dus je zal de eerste stap toch echt moeten zetten. Begin met iemand waar jij jou goed bij voelt en waar jij altijd bij terecht kan voor goed advies. Door eerst in een veilige omgeving feedback te horen zal dat makkelijker zijn dan bijvoorbeeld op werk of de sportclub.

Na het zetten van de eerste stap en het luisteren naar het advies won in snel mijn zelfvertrouwen terug. Door steeds meer om mij heen te vragen heb ik mijn groei snel kunnen doorzetten. Ook de negatieve feedback heeft daar veel bij geholpen. Zowel de positieve als de negatieve feedback kunnen jouw eigenwaarde helpen vergroten. De eerste stap is aan jou, vraag vandaag nog om feedback aan iemand in jouw directe omgeving.