Tip #2 Maak tijd en ruimte voor jezelf

Maak Tijd En Ruimte

Tegenwoordig is iedereen druk in de weer en het lijkt wel alsof iedereen alleen maar drukker word. Druk, druk, druk. Maar wat is nou druk? Druk is dat waar jij zelf voor kiest om jou op te leggen en vaak omdat jij iemand anders daarmee een dienst wil bewijzen. Soms doe je iets zonder er zelf bij nadenken of jij daar zelf ook echt blij van wordt. Hoe je het ook wend of keert, feit is dat werkdruk, een druk privéleven, druk in onderlinge relaties er het niet makkelijker op maken.

Iedereen heeft tijd en ruimte voor zichzelf nodig. Het is goed om tijd te nemen om naar jezelf te kijken. Die tijd is nodig om te evalueren wat je aan het doen bent en of jij daar gelukkiger van wordt. Zo kan je steeds kijken of je op de goede weg bent en of jij doet wat je leuk vind. Als je doet wat je leuk vind dan kan je daar de kracht uithalen als het even tegenzit. Maak je die ruimte niet dan zal je dat na verloop van tijd zeker gaan merken. Je zal zien dat dit een effect gaat hebben op jouw eigenwaarde en dus je zelfvertrouwen. Als je daar geen tijd voor maakt schenk je daar minder waarde aan en dat zorgt voor een neerwaardse spiraal.

Zet jezelf op de eerste plaats

Ze jezelf op de eerste plaats alleen zo kan jij ervoor zorgen dat jij meer tijd besteed aan je eigen gemoedstoestand. Door daar zorg voor te dragen en energie in te steken kan jij jouw zelfverzekerdheid weer terugkrijgen. Zorg er dus voor dat je minimaal een half uurtje per dag aan jezelf besteed om te evalueren hoe het met je gaat. Even aantekenen hoe dat dag verloopt en hoe jij jou voelt kan heel goed helpen om inzicht te krijgen in jouw gemoedstoestand. Door te bedenken wat je goed hebt gedaan en waar je blij mee bent kan jij jouw eigen waarde ondersteunen.

Door zelfreflectie toe te passen kan jij de focus houden op de dingen die echt belangrijk voor jou zijn. Daarom is het belangrijk om je te richten op waar jij heen wilt in je leven en wat jij daarvoor denkt nodig te hebben. Zo kan je ook bedenken wat andere mensen werkelijk van je denken en niet wat jij denkt dat anderen van jou denken. Ook dat kan goed helpen bij een goede zelfreflectie.

Maak aantekeningen

Uit ervaring kan ik bevestigen dat elke dag een halfuur aan jezelf besteden wonderen kan doen. Het heeft geholpen om de focus te houden op de dingen die voor mij belangrijk waren. Ook het teruglezen van de aantekeningen gaf kracht om de ingezetten weg door te zetten.

Veel mensen gebruiken een dagboek en dat is ook een uitstekende manier. Het is daarom handig om een boekje of schrijfblok naast jouw bed te hebben om elke dag wat op te schrijven. Zo hou je een overzicht van hoe jij in het leven staat. Na verloop van tijd zal je in de aantekeningen een rode lijn zien van wat jij echt voelt en wat jij graag wil bereiken.

Hopelijk heeft deze tip jou inzicht gegeven in de mogelijkheden die er zijn om dagelijks te werken aan je zelfvertrouwen. Verwacht niet dat jij van de ene op de andere dag als zelfverzekerd persoon door het leven zal gaan. Het is een proces waarbij deze tip hopelijk een belangrijk onderdeel vormt.

Lees ook tip #1 Stel haalbare maar uitdagende doelen